2013. október 7., hétfő

Rumos körte befőtt



Rumos körte befőtt ala Olgyai András.

Megmondta, megtudtam, leírtam, és most tovább adom nektek is a rumos körte receptjét, mivel sokan kértétek! :)

Ott kezdődik, hogy a séf úr nem tudja a körte nevét. Az a biztos, hogy most érik, mert most kapott egy kosárral egy kedves ismerőstől. A körte látványa hozta elő a talonból a régen tanult, régen használt receptet. A körte apró 4- 5 cm, éretten is kemény, rőt színű, gömbölyded, fals ropogós. Héját könnyen adja, de nehéz a magházát kikanyarítani. Ha valaki tudja a nevét szívesen veszem, ha megmondja, de én másik kemény fajtából fogom készíteni, mert még nem láttam felénk ilyen körtét.
Mennyiségeket nem egzakt módon adott, hiszen ezt mindenki egyénileg el tudja dönteni a saját meg a család ízléséhez igazítva.

A körtét mossuk, hámozzuk felezzük, magházát éles kanállal, vagy karalábé vájóval kivájjuk.
Annyi vizet teszünk fel főni a szirupnak, hogy a darabolt körtét éppen ellepő mennyiség legyen.
A vízbe egész fahéjat, egész szegfűszeget dobunk, és addig forraljuk amíg meglesz a színe.
Akkor kerüljön bele a körte, puhára főzzük, de ne szét!
Fél liter folyadékonként másfél kanál mézzel édesítjük.

(Ezt nem tudom miért nem 1 literre 3 kanál mézet adott meg, de klasszikust csak pontosan szabad lejegyeznem. Így is kaptam a pofámra, mert belekérdeztem! :))

Még forrón belemerjük a tiszta előkészített üvegekbe.
Az üveg 3/4 részéig ér a körte, és a körte 2/3 részéig a szirup. A többi rész a rum.
Tehát a rumot nem főzzük, hanem az üvegbe szedett befőttre öntjük.
Ízlés szerinti fajtát. Ő fehér rumot öntött rá, mert az volt neki otthon.
Az üveg tetejétől visszaszámolva 1 ujjnyi üres rész maradjon szabadon.
Gyorsan rácsavarjuk a tetejét, és 1 napig száraz dunsztban takarásszuk.
1 nap után kivesszük a meleg helyről, áttesszük az állandó helyére, és karácsonyig rá sem szabad néznünk!

Majd karácsonykor kivesszük a körtét a léből, leitatjuk, (magunkat is az ő levével), tányérra tesszük, és finom forró étcsokival lecsorgatjuk. Vanília fagylaltot teszünk mellé, és kész a parfénk, az aznapi desszertünk.

A képet nyúltam, de így is jó mi?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése