Ezért ma megosztom veletek a sztrapacska receptjét.
Ennek a története rendkívül rövid.
Beszélgettem, nyafogtam régi öreg barátomnak, hogy mit főzzek, nincs ötletem. Azt mondta csináljak sztrapacskát.
(Itt az öregért megsimogatná buksi fejemet, a végét meg aprócska kokiban végezné, minimum verbálisan.:))
-Á, mondom avval annyi szöttyölés van, meg körülményes elkészíteni.
Azt válaszolta dehogyis, fél óra alatt megvan! És igaza lett.
Ő arany korában a televízióban tanította főzni az embereket. Majd nyakába vette a világot, és vitte a magyar konyha hírét, hazafelé meg hozott magával egy pár nyelvet. Mára tíz nyelven beszél, plusz az ízlelő bimbókra is hatással tud lenni a mai napig. Ráadásul egy művelt, humanista ember polihisztor.
Na, ha már ennyire körbenyaltam leírom a nevét is, hátha nem haragszik meg érte.
Úgy hívják Olgyai András.
Tehát elmondta körvonalakban az arányokat, én elkészítettem. Bogi lányom akkor 800 km messzeségben élt, és leírtam neki, persze a közös nyelvünkön, hogy meg tudja csinálni.
Ezt a facen 1 éve már megosztottam, de most idemásolom, hátha valakinek segítek.
Bogikám a sztrapacska recept, ha ritkulnak a rózsa csokrok, enni akkor is kell!
Tehát két személyre, és a te kedvedért leírva!
Végy 2 db a közepesnél egy kicsit nagyobb, de a nagytól kicsit kisebb krumplit. Lehet, hogy 2 darabot nem adnak a boltban, így kénytelen leszel 1 egész kilót megvenni. Pucold meg. Héját vékonyan, ha nincs zöldség pucolód akkor kis kés is megfelelő, csak rövid pengés legyen! Tegyél fel vizet a gázra, sót is rakjál a vízbe gyújts alá! Reszeld le a krumplikat a sárga tálba, tudod stelázsi polc középsőjén szokott lenni. A hatoldalú reszelő balról második oldalán. Olyan, lukacsos mint a szita, de rücskös. Ujjadra vigyázz! Amikor nagyon kicsi a krumpli akkor kapd be edd meg, ne kínlódj vele, mert csúnyán mutat a vércsík a tésztában Ha megvan, akkor két gerezd fokhagymát is reszelj bele. Hármat pucolj meg, mert egy úgyis a reszelőben marad. Tegyél bele egy tojást, héja nélkül, egy kis őrölt borsot,(szagold meg, nehogy kömény legyen!) sót, és lisztet. Amennyit kíván, felvesz, stb. kb. 35,5 dkg-ot. Keverjed addig amíg híg gitt állagú nem lesz! Remélem tudod mi a gitt! Közben még nem forr a vized, ez még csak gyöngyözik. Addig vágjad össze kockákra a szalonnát, Azt a fajtát amiben nincsenek hús csíkok, hanem amit szalonna sütéskor szoktunk botra húzni. Tudom, hogy nem szereted, csak a zsíros kenyeret alóla, de jusson eszedbe, hogy nem csak magadnak főzöl! Na amikor már jó nagy füst van a konyhában attól a nyűves égő szalonnától addigra már forr a víz, és nokkedli szaggatóról bele szaggathatod a tésztát. Tudod, kerek, fehér, lukas, rámegy pont a fazékra, és nem az a kicsi, amivel mindig beletenyereltem a lobogó vízbe. Akkor van megfőve, ha feljön a víz tetejére a noki. Akkor szedd ki tészta szűrővel. (lukacsos fém sisak, nyéllel!) és tedd a szalonnára meg a zsírjára. Keverd össze, és tedd rá a túrót, és megint keverd meg! A tejfölt mindenki már magának tegye a tányéron rá a saját kanalával, vagy ígérd meg, hogy nem nyalod le minden bemártásnál a kanalat!
Jó étvágyat!
Anyád az a jó édes!

Ez a végtermék. Természetesen a séf úr ezt is lefikázta, egészen addig, míg nem tudta, hogy az ő receptje alapján saját magam készítettem, mind az ételt, mind a képet. :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése